Bibliográfiai segédprogramok

Tudományos munkák készítésénél, anyaggyűjtés, irodalomkutatás során a források, hivatkozások rendszerezésére érdemes bibliográfiai segédprogramot használni, amely nagymértékben segíti és könnyíti a munkát és az adatok későbbi felhasználását.

EndNote Web
EndNote Basic
Mendeley
Zotero

EndNote Web

Az EndNote Web webes hivatkozáskezelő alkalmazás. A szolgáltatás nem ingyenes, a Szent István Egyetem területéről az EISZ adatbázis előfizetések keretében térítés nélkül használható. Az EndNote Web a Web of Science adatbázis felületén keresztül egyéni regisztrációt követően vagy a http://www.myendnoteweb.com oldalon érhető el, szintén a Web of Science egyéni fiókhoz tartozó felhasználónévvel és jelszóval.

Az EndNote Web használatának előnyei:

Segítségével gyorsan és egyszerűen összegyűjthetők a hivatkozásokra vonatkozó információk a különböző online adatforrásokból, pl. PubMed, Google Scholar és Web of Science adatbázisokból.

A hivatkozásokat saját, jelszóval védett könyvtárban lehet tárolni, amely bárhonnan hozzáférhető az interneten keresztül. Az együttműködés megkönnyítése érdekében a hivatkozások megoszthatók más EndNote Web felhasználókkal is.

A MicrosoftWord programban a Cite While You Write (Írás közbeni idézés) lehetőséggel a hivatkozásokat könnyedén fel lehet használni tudományos munka készítése közben.

oldal tetejére

EndNote Basic

A Clarivate Analytics egy ingyenes online verziót is biztosít a népszerű EndNote bibliográfiakezelő programhoz, EndNote Basic néven. Regisztráció után a felhasználók akár 50.000 hivatkozást tárolhatnak, alkalmazhatják a legnépszerűbb bibliográfiai formátumokat, és 2 GB-os online tárhelyen dolgozhatnak.

oldal tetejére

Mendeley

A Mendeley az Elsevier által szolgáltatott hivatkozáskezelő és -megosztó, a kutatók körében közösségi oldalként is működő szolgáltatás. A szoftver alapváltozata ingyenesen használható, a program főoldaláról (http://www.mendeley.com/) regisztráció után letölthető a szoftver.

oldal tetejére

Zotero

A Zotero egy ingyenes hivatkozáskezelő szoftver, amely a dokumentumok bibliográfiai tételeit tárolja, rendezi, és hivatkozást készít belőlük. Segítségével lementhetők az egyes adatbázisokban talált folyóiratcikkek adatai, tartalma, amelyek saját rendszerben tárolhatók. Beépülő modulként telepíthető az OpenOffice Writer és Microsoft Word alkalmazásokba és így a dokumentumokba egyszerűen behívható a hivatkozás.

Érdemes letölteni a program ún. standalone változatát, amelyet a számítógépről lehet elindítani telepítés után, valamint a Firefox-ba vagy más böngészőbe beépülő plugint, hogy a weboldalakról egy kattintással áthelyezhetővé váljanak a hivatkozások a Zotero-ba.

Saját felhasználói fiók létrehozásával a szerveren is tárolódnak a hivatkozások, tehát különböző számítógépekről is elérhetők lesznek (500 MB ingyenes tárhelyet biztosítanak).

A hivatkozáskezelő használatához hasznos információk a Zotero honlapjáról:

https://www.zotero.org/support/hu/quick_start_guide

oldal tetejére