Nincs előfizetésem - hogyan férhetek hozzá online tudományos tartalmakhoz?

Az EISZ Titkárság a honlapján összegyűjtötte azokat az alternatív megoldásokat, amelyek segíthetnek folyóiratcikkek és egyéb információk legális formában való hozzáférésében, abban az esetben is, ha az intézmény nem fizet elő az adott folyóiratra vagy adatbázisra. A cikkben hasznos böngészőkiegészítők, repozitórumi közös keresők és szabadon elérhető adatbázisok is találhatók. A teljes cikk az alábbi linkre kattintva érhető el: http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/262-nincs-elofizetesem-hogyan-ferhetek-hozza-online-tudomanyos-tartalmakhoz.html
 
Néhány hasznos alternatíva a felsorolásból:
 
Böngészőkiegészítők
 
Unpaywall: Az Impactstory adatbázisához készült és több mint 20 millió OA cikk elérését teszi lehetővé. A böngészőkiegészítő DOI azonosító alapján végez keresést, és jelzi, ha szabadon hozzáférhető változatot talált. Az indulása óta az Unpaywall-t többek között a Web of Science, a Scopus és a Dimensions is beépítette a szolgáltatásaiba.
 
Open Access Button: A kiegészítő segítségével cikkek OA változatait kereshetjük meg. Amennyiben nem áll rendelkezésre OA verzió, úgy egy kattintással igényelhetjük a szerzőtől a cikk teljes szövegét. Az OA Button API-t is biztosít a keresésekhez.
 
Lazy Scholar: A Google Scholar, PubMed/PubMed Central, EuropePMC, DOAI.io és Dissem.in forrásokat egyesítő böngészőkiegészítő a folyóiratcikkek szabadon elérhető változatai mellett idézettségi adatokat is mutat.
 
Repozitóriumi közös keresők
 
BASE: A Bielefeldi Egyetem által fejlesztett BASE (Bielefeld Academic Search Engine) adatbázis segítségével párhuzamosan kereshetünk 6000 forrásból származó 120 millió dokumentumban. A BASE által indexelt források nagy részét intézményi repozitóriumok adják.

MTA KIK - MTA SZTAKI Repozitóriumi közös kereső: az OAI (Open Archives Initiative) protokollt támogató hazai repozitóriumokban teszi lehetővé a közös keresést.

OpenDOAR: OA repozitóriumok és szabályzataik meta-keresője.