Organikus építészeti útikönyv

Borító: 
Lapok: 
Szerző: 
Makovecz Imre
Kiadó neve: 
Serdián
Kiadás éve: 
2016
Ismertető: 
Részlet az Előszóból:
 
Makovecz Imre hatalmas, teljes jelentőségében csak az utókor által feldolgozható életművéből ki kell emelnünk azokat az értékeket, amelyekkel hozzájárult a magyar társadalom építéséhez.
 
Aligha akad hozzá hasonlítható építész, aki műveivel és közösségi szerepvállalásával ilyen mélységben átformálta és ilyen eredményesen emelte volna az épületeit használók életminőségét - kedvet, büszkeséget, méltóságot adva az épületeivel kapcsolatba kerülőknek.
 
Minden munkájában az építés drámáját tartotta szem előtt: azt a hatást, amelyet egy ház tervezése, megvalósítása és használata a közösségre gyakorol.

Számára ez minden stilisztikai, művészeti kérdésnél előbbre való volt.
Épületei eszközök voltak, hogy gyógyítólag nyúljon bele elrontott faluszerkezetekbe, tönkretett tájakba, manipulált és megnyomorított közösségekbe, katasztrófasújtotta életekbe. Ehhez ezeknek az épületeknek is életteli műalkotásoknak kellett lenniük a települések, a tájak, a közösségek életébe szervesen illeszkedő jegyekkel.
 
Tevékenységének szociális hatása az egész országot átfogta, és túlnyúlt az országhatárokon. Erdélyi és felvidéki szervező- és tervezőmunkájával a kisebbségben élő magyarság közösségeit erősítette, segítetteahogy korábban, a rendszerváltás előtti évtizedekben a faluházakat építő mozgalom irányításával egyik kezdeményezője volt a kistelepülések fennmaradását szolgáló közösségfejlesztő munkának.