SZIE E-learning hírek

BBB konzultációk szeptember 23-25 közötti időpontokra
 
2020. szeptember 23, szerda 10:00 óra.
Téma: E-learning használata alapok (tananyagmegosztás, teszt, feladat létrehozása, BBB és Teams előadótermek létrehozása)
 
2020. szeptember 24, csütörtök 10:00 óra.
Téma: BBB használata, Teams előadóterem létrehozása, tesztek létrehozása
 
2020. szeptember 25, péntek 10:00 óra.
Téma: BBB használata, E-learning alapok
 
A konzultációk az E-learning használata oktatóknak c. kurzusban az e-learning felületen lesznek.
Feliratkozás is ugyanott.

Az Elearning használata oktatóknak kurzus linkje: https://elearning.szie.hu/course/view.php?id=2066
Beiratkozási kulcsot az elearning@szie.hu címen lehet igényelni. Ugyanitt lehet javaslatot tenni további témakörökben tartott konzultációk indítására.
 
 
BBB felvételek
 
A mai naptól, szeptember 18-ától, minden BBB felvétel újra elérhető az eredeti helyén, vagyis abban a kurzusban, ahol készült.
Az importált (más kurzusban készített) felvételeknél az e-learning megjegyzi, hogy honnan lett importálva, ezért a hivatkozás az eredeti szerverre mutat. Ezek az importált felvételek csak addig lesznek elérhetőek, amíg a felvétel az eredeti szerveren megtalálható.

A felvételek viszont az eredeti szerverekről hamarosan törlésre kerülnek, így aki importált felvételt használ, az importálást meg kell ismételnie, ha a felvétel nem töltődne be.

Egyelőre bizonytalan, hogy hogyan fog, vagy egyáltalán fog-e működni a visszajelzés a felvétel elkészültéről.

A felvételek feldolgozása mostantól kezdve automatikus. Mivel sokan készítenek felvételt, jelenleg még szeptember 16-i felvételek is feldolgozási sorban várakoznak az egyik szerveren.
Mivel több BBB szerver van, és felvételt nem minden szerveren indítanak, a különböző szervereken a felvétel-sorok hossza is eltérő lehet, ezért előfordulhat, hogy egy későbbi felvétel hamarabb készül el, mint egy korábbi.
Bevezetésre kerül egy 10 napos ciklusú biztonsági mentés a felvételekről. Ennek funkciója a véletlen törlés utáni helyreállítás lehetősége. 12 nap elteltével a biztonsági másolatok törlődni fognak.
Megértésüket és türelmüket köszönjük!
 

Útmutatók a BBB és Teams létrehozásához és beállításaihoz:

 
 
BigBlueButtonBN - Virtuális osztályterem
 
 
 
 
Teams értekezlet
 
   Cimke tananyag létrehozásával, vagy Közleményekben új téma hozzáadásával, a szövegbe való belinkeléssel hozható létre.
 
 
 
 
A megújult e-learning portál újra elérhető. A leállás során a legújabb, Moodle 3.9-es verzió került telepítésre, illetve bővítettük a szerver kapacitását, hogy minden SZIE oktató egy rendszert használhasson a https://elearning.szie.hu/ címen.
 
Az e-learninghez kapcsolódó kéréseikkel és kérdéseikkel emailben az elearning@szie.hu címen fordulhatnak hozzánk.
Jó munkát, sok sikert kívánunk Önöknek az új félévben!
Üdvözlettel:
E-learning Szolgáltatás
Egyetemi Könyvtár és Levéltár
 
 
 
 
 
Bejelentkezés
 
Az e-learninget ugyanazzal a felhasználónévvel (neptun azonosító) és jelszóval érik el az egyetem polgárai, mint a többi központi azonosítást használó szolgáltatást (pl. webmail, eduroam, honlapok,  központi géptermek).
Amennyiben még nem történt meg, az első bejelentkezéshez a felhasználónév és a jelszó aktiválása szükséges a joker.szie.hu oldalon. A joker.szie.hu oldalra a Neptun-kóddal (SZIE azonosító), és jelszóként a "Ne" szócska és a születési dátum 8 számjegyével (Pl.: Ne19940315) lehet bejelentkezni. A bejelentkezés után meg kell változtatni a jelszót. Innentől fogva az e-learning és a fennebb említett rendszerekbe a Neptun-kóddal és a már megváltoztatott jelszóval lehet belépni. A jelszócsere a Neptun rendszert nem érinti.
Ha jelszava elavult, lépjen be a joker.szie.hu oldara és ott módosítsa a régi jelszavát.
 
Ha a fentiek alapján nem sikerül a belépés, jelezze a problémát az Informatikai Igazgatóság helpdesk szolgálatán, a helpdesk@szie.hu címen.
 
E-learning használata oktatóknak online kurzus
 
Az Egyetemi E-learning Portálon található az E-learning használata oktatóknak című online kurzus, amely a felülettel először ismerkedő és a már aktív szerkesztő tanárok számára is hasznos segédleteket tartalmaz.
A szöveges útmutatók és a videók a belépéstől kezdve a kurzus szerkesztésén keresztül a különböző taneszközök beállításáig és használatáig ismertetik a rendszer nyújtotta lehetőségeket, amivel a portálon történő gyorsabb és hatékonyabb eligazodásban kívánjuk támogatni az egyetem oktatóit.
A kurzus elérésének a menete:
  1. Lépjen be az egyetemi E-learning Portálra, melyhez használja az egyetemi azonosítóját, és a hozzá tartozó JoKeR-en beállított jelszót, amit a többi egyetemi rendszerhez is használ.
  2. Klikkeljen rá vagy másolja be a böngészőjébe a következő linket, ami a kurzus felületére irányítja: elearning.szie.hu/course/view.php?id=2066
  3. Írja be a beiratkozási kulcsot, melyet az elearning@szie.hu címen igényelhet.
Módszertani segítség oktatók számára
 
Egyetemünk oktatói számára személyes módszertani segítséget is nyújtunk az e-learning rendszer használatában.
Az e-learninggel kapcsolatos kérdésekben az elearning@szie.hu e-mail címen kérhetnek segítséget.
Igyekszünk minden kérést a lehető legrövidebb idő alatt teljesíteni.
 
Kurzus indítása oktatók kérésére
 
Kurzus kérelmezése továbbra is kizárólag oktatók és ügyintézőik által adható le az e-learning felületen.
Szükség esetén a hallgatók tanáraiktól érdeklődhetnek az e-learningben meghirdetett kurzusok felől.
A kurzuskérelem kitöltéséhez szolgáló útmutató a következő linken tekinthető meg: útmutató