Tájékoztatás az Elsevier adatbázisokkal kapcsolatban

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ szervezetében működő EISZ 2018 márciusában kezdte meg az egyeztetést az Elsevierrel a 2019-re vonatkozó előfizetéseiről. Mivel a hónapok óta zajló tárgyalási folyamat nem vezetett eredményre és a ScienceDirect, Scopus és SciVal adatbázisok előfizetésére vonatkozó szerződés 2018. december 31-én lejárt, az Elsevier tájékoztatása szerint 2019. január 11-től Magyarországon megszűnik a hozzáférés ezekhez az adatbázisokhoz.
A Szent István Egyetemen ennek következtében 2019. január 11-től a Scopus és a ScienceDirect adatbázisok nem elérhetőek.

A helyzet okairól és az EISZ és az Elsevier tárgyalásának hátteréről az EISZ honlapján olvashatnak bővebben. További kérdések esetén az EISZ Titkárság munkatársai készséggel állnak a kutatói közösség és a könyvtáros szakemberek rendelkezésére.
Kérdések és válaszok az Elsevier tárgyalásokról

A jövőben a ScienceDirect adatbázis oldala elérhető és az adatbázisban keresés indítható, azonban teljes szöveggel csak az Open Access és Open Archive megjelölésű  tartalmak olvashatók, melyekre a találati listában szűkíteni is lehet. Emellett 2019-től előfizetés keretében a Szent István Egyetemen elérhetővé vált a Wiley Online Library. Az adatbázisban 1997-től napjainkig 1500 folyóiratból mintegy 6 millió tanulmány érhető el teljes szöveggel. A multidiszciplináris adatbázis elsősorban orvos-, természet- és társadalomtudományokban kiemelkedő, de minden tudományterület képviselve van benne.

Az idézettségi adatok eléréséhez a Szent István Egyetemen előfizetés keretében továbbra is használható a Clarivate Analytics cég Web of Science adatbázisa.  Sajnos az adatbázisok lefedettsége különböző, ezért egyes tudományterületeken a fontosabb folyóiratok csak egyik vagy másik adatbázisban szerepelnek. A Q1-Q4 besorolások, bár a Scopus adatain alapulnak, azonban az ezt szolgáltató Scimago Lab által fejlesztett termék, a SCImago Journal & Country Rank szabadon elérhető, így továbbra is hozzáférhető.

Az elmúlt években több szabadon hozzáférhető termék is megjelent a piacon szakirodalom és az idézettségi adatok nyomon követéséhez. Az EISZ Titkárság honlapján olvasható ismertető ilyen típusú bibliográfiai adatbázisokról, például a Dimensions, 1findr, Lens, vagy a Semantic Scholar.

Korábbi hírünkben ajánlunk alternatív megoldásokat, amelyek segíthetnek folyóiratcikkek és egyéb információk legális formában való hozzáférésében, abban az esetben is, ha az intézmény nem fizet elő az adott folyóiratra vagy adatbázisra.

További kérdés esetén a Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár tájékoztató könyvtárosai készséggel állnak az érdeklődők rendelkezésére.