Vizes élőhelyek és biodiverzitás -ez a Vizes Élőhelyek Világnapjának idei témája

Vizes élőhelyek és biodiverzitás -
A Vizes Élőhelyek Világnapjának témája 2020-ban
 
 
A Vizes Élőhelyek Világnapját  minden évben február 2-án ünnepeljük arra emlékezvén, hogy 1971-ben ezen a napon írták alá Iránban a Ramsari Egyezmény néven ismertté vált, a vizes élőhelyek és madárviláguk védelméért szóló nemzetközi megállapodást.
 
A Vizes Élőhelyek Világnapjának idei témája: "Vizes élőhelyek és biodiverzitás".
 
Az egyezmény alapján vizes élőhelyeknek tekinthetők többek között minden állandó vagy időszakos, sós vagy édesvízzel borított terület (pl. folyó, állóvíz, mocsár, láp), amely őshonos vagy veszélyeztetett fajoknak nyújt élőhelyet, továbbá azok, amelyek legalább 20 ezer vízimadarat, vagy egy vízimadár (al)faj 1 százalékát tartják el rendszeresen. Az egyezmény hatálya nem csak a természetes, hanem a mesterséges vizes élőhelyekre (pl. halastavak) is kiterjed.
 
A csatlakozó országok kötelesek az adott területet természetvédelmi oltalom alá helyezni, és olyan gazdálkodási, területhasznosítási stratégiát folytatni, amely biztosítja az adott ökoszisztéma hosszú távú fennmaradását.
 
Ramsari területek Magyarországon
 
Hazánk 1979-ben csatlakozott a Ramsari Egyezményhez. Jelenleg 29 hazai terület van a listán, amely 260,668 ezer hektárt ölel magába.
 
A magyarországi ramsari területek listáját és rövid leírásukat itt tekinthetik meg.
 
További információhoz juthatnak az alábbi honlapokon:
 
 
 
 
A Vizes Élőhelyek Világnapjához  kapcsolódóan  az alábbi könyveinket ajánljuk figyelmükbe. A borítóképek a katalógushoz vezetnek.